listopada 08, 2017

DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

      W ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, przypadającego 8 listopada, uczniowie klas pierwszych, drugich oraz trzecich naszej szkoły wzięli udział, razem ze swoimi wychowawcami, w programie artystyczno- edukacyjnym.

             Dzieci obejrzały inscenizację ulubionego wiersza Jana Brzechwy pt. ,,Na straganie” w wykonaniu uczniów z klas VIb i VIc, należących do kółka teatralnego. 

Niespodzianką był także występ przedstawicieli klasy sportowej – IIb, realizujących projekt edukacyjny pod hasłem ,,Śniadanie daje moc” skierowany do najmłodszych. Gimnazjaliści zaprezentowali program artystyczny z odrobiną humoru i dobrej zabawy o zdrowym jedzeniu. Podkreślili rolę śniadania w codziennej diecie. Wpisali się tym samym w ogólnopolską kampanię dotyczącą dobrych nawyków żywieniowych.

Dzieci m.in. mogły ,,zaprzyjaźnić się” z witaminkami, poznać je bliżej, dowiedzieć się, jak dobroczynne działanie mają na nasze organizmy, przekonały się także, że śniadanie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjowania. Maluchy poznały również ,,Piosenkę o niezdrowym jedzeniu”, przy której razem z gimnazjalistami świetnie się bawiły.

Istotnym punktem programu była prelekcja, przygotowana przez mgr Annę Dziedziak- Skark, dotycząca podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Dzieci miały okazję pochwalić się swoją wiedzą na ten temat i ją wzbogacić.
             Mamy nadzieję, że spędzony wspólnie czas zaowocuje zdrowymi nawykami i pozwoli także ,,oswoić się” najmłodszym z najstarszymi uczniami naszej szkoły.
                                                                                   Justyna Winkowska
                                                                                             i Małgorzata Gomulicka 








   
Copyright © 2017 sp2 , Cieszyn