8 listopada
obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania - ustanowiony w 2007
r. W Polsce dzień ten został wybrany jako
data realizacji hasła „Śniadanie Daje Moc”.
Święto to
jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia. Mieszkańcy Europy
coraz częściej borykają się z problemami otyłości i chorobami z nią związanymi,
stąd też reakcja i pomysł, by ukazywać lepsze nawyki żywieniowe, głównie wśród
dzieci i młodzieży.
Nasza
szkoła, jak co roku, przyłączyła się do akcji. W dniach 8 XI – 15 XI 2018 r.
trwał w placówce Tydzień Zdrowia.
Klasy I,
II i IV
przygotowały kosze z owocami i warzywami, które można było podziwiać na
korytarzach po stronie SP. Klasy III
zajęły się materiałami na gazetki i dekoracjami na okna szkolne. Oprócz tego,
we wszystkich klasach I-VIII, odbyły się pogadanki tematyczne i zjedzono
wspólnie przygotowywane, zdrowe drugie śniadania.
We wtorek na
telebimie można było obejrzeć prezentację multimedialną związaną z akcją.
Tygodniowa promocja właściwych nawyków żywieniowych zakończyła
się w czwartek „Quizem o zdrowiu” dla klas I-III.
Mamy
nadzieję, ze przez cały rok dzieci i młodzież pamiętać będą powiedzenie: „ W
zdrowym ciele, zdrowy duch” i zastosują wiedzę o zdrowym żywieniu w praktyce J.
Barbara
Bejma