Europejski Dzień
Zdrowego Jedzenia został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii
Europejskiej. Celem święta jest promowanie: zdrowego jedzenia i gotowania wśród
najmłodszych, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków, a
także informowanie o konsekwencjach złej diety.
W Polsce
powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest
"Śniadanie daje moc". Dzień zdrowego jedzenia jest obchodzony na
wiele sposobów.
W naszej szkole -
w klasie Ic - zostały przeprowadzone zajęcia lekcyjne mające na celu
uświadomienie uczniom, czym jest zdrowe żywienie oraz podkreślenie roli
śniadania w codziennej diecie. Uczniowie wspólnie zjedli zdrowe śniadanie, a na
zajęciach plastycznych przygotowali gazetkę na temat Dnia Zdrowego Jedzenia,
która ozdobiła korytarz szkolny.
W środę 8 listopada w klasie III d także było „smacznie”, a przede wszystkim zdrowo!
Podczas zajęć dzieci własnoręcznie przygotowały pyszne,
witaminowe sałatki - owocową i jarzynową.
Były: jabłka, gruszki, banany, kiwi, pomidory, ogórki, a nawet oliwki.
Na początku przypomnieliśmy sobie zasady zdrowego odżywiania się oraz reguły zachowania
się przy stole. Założyliśmy fartuszki, posegregowaliśmy umyte wcześniej owoce i warzywa.
Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały witaminowe sałatki, przestrzegając zasad higieny
i bezpieczeństwa. Zajęcia uświadomiły dzieciom, że śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem
dającym energię na cały dzień. Powinno być urozmaicone i zdrowe. Sałatki były wyśmienite !
Klaudia Krawczyk, Beata Wlach, Jolanta Piekut
Barbara Banaczkowska, Beata Tokarzewska, Ela Brachaczek